Do včeraj, 26.4.2018, je bilo zrudarjenih že kar 17 milijonov Bitcoinov. Zaradi Bitcoinove največje možne zaloge, ki znaša 21 milijonov, to pomeni, da jih preostane le še 4 milijone za zrudariti, kar predstavlja približno 19%.

Nazadnje, ko je zaloga dosegla okroglo število milijonov, je bilo pozno novembra leta 2016. V kodi Bitcoina je zapisano, da je maksimalna zaloga 21.000.000 BTC in s tem omogoča digitalno pomanjkanje oz. ohranja vrednost med povpraševanje in ponudbo. Deluje podobno kot samo zlato, saj ima omejeno količino in mu to daje nekakšno vrednost. Protokol je pravzaprav napisan tako, da se zrudari vedno manj kovancev skozi čas. Vsakih 210.000 blokov omrežje razpolovi nagrado za novo nastali blok. To pa pomeni, da se ustvarjanje Bitcoinov linearno znižuje.

Sedanjosti najbližja razpolovitev se je zgodila julija 2016 in od takrat naprej rudarji prejemajo 12,5 BTC za zrudarjeni blok (leta 2009 je bila nagrada za isto delo 50 BTC). Če bo bitcoinov protokol ostal nespremenjen in bo nov blok ustvarjen približno vsakih 10 minut, bo zadnji Bitcoin nastal okoli leta 2140.

Kaj se zgodi potem?! Rudarji bodo prejemali samo provizije omrežja in ne več nagrad za nov blok. To pa seveda spodbudi veliko ljudi k spraševanju, ali je bitcoinov protokol res tako dober in vzdržljiv kot se zdi na prvi pogled.

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone