S ponosom predstavljamo, da je Slovenija v koraku s časom dobila vzporedne državnozborske volitve, ki temeljijo na blockchain tehnologiji. Podjetje Navipro d.o.o. je razvilo sistem glasovanja z imenom Principle Network, kjer lahko najbolj zagreti od 28.5.2018 do 1.6.2018 oddate svoj glas preko pametne pogodbe na testnem omrežju Ethereuma. Čeprav so volitve naša dolžnost, gre tu zgolj za testni prikaz možnosti uporabe blockchain tehnologije za preprosto in cenovno ugodno izvedbo volitev. Rezultati teh volitev ne odražajo realnega mnenja volivcev Slovenije, saj preko blockchaina volijo le mlajše generacije in tehnološko osveščeni ljudje.

Trenutno je uporabniška izkušnja pri oddaji glasov preko tega sistema že prilagojena neizkušenim uporabnikom, torej ne zahteva naprednega poznavanja Ethereum omrežja. Za avtentikacijo je treba imeti le veljavno slovensko telefonsko številko in pa e-mail naslov. V kolikor bi se tak sistem volitev uporabljal za resnično oddajo glasov državljanov, bi preverjanje identitete uporabnikov seveda potekalo na drugačen način. Tehnologija veriženja blokov v tem primeru zagotavlja nezmožnost ponaredbe glasovnic, instantno preštevanje glasov in ekstremno pocenitev celotnega volilnega procesa. Prav tako avtomatizacija odpravlja faktor človeške napake. Če pogledamo trenutne trende naraščanja števila telefonov na prebivalca in vedno slabšo udeležbo na volitvah, se lahko digitalizacija procesa volitev odraža tudi v večji volilni udeležbi.

Kot koncept izvedbe bi pohvalili ekipo Principle Networka za izjemno preprosto in pregledno uporabniško izkušnjo. Svoj glas lahko oddate v nekaj minutah iz udobja svojega kavča. Za vas smo pripravili zaporedje slik, ki vas peljejo skozi postopek oddaje glasu. Ponovno poudarjamo, da je aplikacija primerna tudi za začetnike. Tisti bolj tehnološko napredni pa si lahko preberete njihov prispevek na naslovu: https://medium.com/principle/first-slovenian-national-assembly-election-poll-on-the-blockchain-27e2bc9c25df

Postopek oddaje glasu začnete na spletnem naslovu https://volitve.principle.network/registracija ,kjer vpišete svoj e-mail naslov, na katerega boste prejeli povezavo za aktivacijo. Nato vas pozovejo za vnos telefonske številke. Na telefonsko številko vam bodo poslali SMS sporočilo s povezavo do glasovnice. Glasujete, tako da s klikom izberete poslansko skupino. Izbiro potrdite z gumbom oddaj glas.

 

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone