Že od samega začetka kriptovalut se sprašujemo kdo je oseba odgovorna za nastanek Bitcoina. Ali se za psevdonimom Satoshi Nakamoto skriva moški, ženska ali celo skupina ljudi?

Satoshi Nakamoto je oktobra leta 2008 izdal whitepaper (dokument, v katerem je opisano delovanje bitcoina) z naslovom “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Naslednje leto 3. januarja 2009 je bil ustvarjen prvi blok, za katerega je takrat nagrajenec prejel 50BTC. Pozneje 12. januarja 2009 pa je Satoshi poslal prvo transakcijo na svetu svojemu internetnemu prijatelju in programerju Halu Finneyju.

Kmalu za kreacijo Bitcoin protokola pa se je začelo iskanje človeka za psevdonimom Satoshi Nakamoto. Investigacijska podjetja so obtožila večino programerjev in zgodnjih podpornikov bitcoina in pa stvaritelje protokolov, ki so bili ustvarjeni pred Bitcoinom, ki niso uspeli. Vsi ti obtoženci so zanikali obtožbo, da so Satoshi. Sledenje pa je postalo težje leta 2011, ko je Satoshi napisal na blogu, da se poslavlja in se bo posvetil drugim stvarem, ki niso Bitcoin. Leta 2013 so obtožili japonskega matematika, pozneje v letu pa osebo povezano s Silk Roadom (tako rečena Bolha za kriminal). Sledili so ga s pomočjo ure objavljanja na blogu in pa uporabe britanske angleščine. Leta 2014 pa je Newsweek obtožil Doriana S. Nakamota, da je njegovo rojstno ime Satoshi Nakamoto. Ta obtožba pa je bila v svetu kritično sprejeta. Za enkrat pa identiteta za psevdonimom ostaja skrivnost in ni sledu, da bi se to spremenilo kaj kmalu.

Sporni Craig Wright, avstralski računalničar, pa je pozornost javnosti in medijev prvič pritegnil leta 2016, ko je razglasil, da je on pravi Satoshi Nakamoto. Wright za svoje trditve sicer nima kakršnih koli dokazov in splošno prepričanje v skupnosti je, da v resnici on ni pravi Satoshi. Vseeno pa je strokovnjak kriptovalut in blockchaina, zato ga še vedno vabijo na mednarodne konference.

Vredno pa je tudi vedeti, da naj bi imel Satoshi v lasti kar 980.000 Bitcoinov. Vse te kovance pa je pridobil z rudarjenjem na samem začetku bitcoin protokola, kjer je vsakih 10 minut prejel kar 50BTC.

Po intenetu pa krožijo različne teorije o imenu stvaritelja Bitcoina. Ena od teh je ta:

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone