Initial Coin Offering ali po slovensko prvotno ponujanje žetonov, je postopek zbiranja zagonskih sredstev za podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami. Gre za nov način financiranja podjetij s strani manjših investitorjev, lahko pa tudi z večjimi zasebnimi naložbami. Kratica je nastala iz že, uveljavljene IPO (Initial Public Offering), ki pomeni prvo prodajo delnic podjetja na borzi. Postopek je podoben zbiranju sredstev za startup podjetja, vendar zaradi tehnologije blockchain poteka brez posrednikov, kot so Kickstarter in Indiegogo. To pomeni, da ni posredniških provizij, so pa prisotne majhne provizije omrežja.

Novonastala kriptovaluta se uvršča v kategorijo žetonov (ang. Token). To pomeni, da je nastala na osnovi nekega že obstoječega kovanca (ang. Coin). ICO žetone je mogoče izdati le na podlagi določenih kovancev, kot so Ethereum, NEO, Waves, Stellar, Omni, Qtum … Največ ICO-jev je izvedenih po standardu ERC20 na Ethereum platformi.

Veliko ljudi se dandanes odloča vlagati v ICO podjetja, saj so lahko dobički tudi do 1000x. Naj vas to ne zavede, saj je več takih, ki so po enem letu ničvredni, le da o njih nihče ne govori.

ICO deluje na principu izmenjave kriptovalut s pomočjo izvedbe pametne pogodbe (Smart Contract). Pri pametni pogodbi gre za kodo, ki preverja pogoje in v primeru izpolnjenih pogojev opravi prednastavljeno dejanje. Podjetje, ki izdaja svoj žeton preko ICO po navadi pošlje naslov pametne pogodbe vsem zainteresiranim osebam, ki na ta naslov pošljejo določeno kriptovaluto. Vsi pogoji so vnaprej javno objavljeni. S tem mislimo najmanjšo vrednost prispevkov, dovoljene kriptovalute za prispevke, ceno žetona za poslano kriptovaluto (npr. 1ETH=5000XYZ)… Pravilnost vaše donacije preveri pametna pogodba, ki vam v primeru pravilne izvedbe vrne žeton podjetja, ki organizira ICO.

Opozorimo še, da je v povezavi z ICO-ji veliko prevar, zato je udeležba priporočena zgolj naprednim uporabnikom. V ICO-je ne vlagajte brezglavo, saj jih bo veliko kmalu padlo v pozabo, le redkim pa bo resnično uspelo. Poleg tega morate poznati napredne principe delovanja omrežja, na primer pri Ethereum omrežju Gas Limit in Gas Price.

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone