Odkar je bila pred devetimi leti ustvarjena spletna trgovina App Store, je bilo z nje prenesenih milijone aplikacij. Kot je znano, pri Applu zelo skrbijo za varnost uporabnikov, a tokrat so očitno nekaj spregledali.

Ustvarjalci aplikacije Calendar 2, ki je namenjena urejanju koledarja, so se odločili za drugačno pridobivanje financ. Za uporabo naprednih funkcij v aplikaciji so dali uporabnikom na izbiro plačilo 1 dolar na mesec ali rudarjenje kriptovalute Monero, ki se izvaja v ozadju. A tu še ni vsega konec. Kot pravijo razvijalci, je aplikacija “nenamerno” začela rudariti tudi na računalnikih teh uporabnikov. Tako so vsi uporabniki te aplikacije posodili svojo napravo za rudarjenje kriptovalute.
Na to težavo so v nekaj urah opozorili uporabniki in Ars Technica je problem takoj prijavila Applu. Aplikacijo je nato Apple po več kot 24 urah le odstranil iz trgovine in s tem dal vedeti, da je rudarjenje kriptovalut kršitev pravil trgovine App Store.

Podobne prigode smo že zabeležili pri Youtubu in spletnih straneh Starbucksa, kjer so bili računalniki obiskovalcev uporabljeni za prikrito rudarjenje kriptovalut. Ti incidenti se hitro razblinijo, saj zlonamerno kodo hitro odkrijejo in odstranijo. Nekateri Ad Blockerji že varujejo uporabnike pred omenjenimi ranljivostmi.

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone