Predsednik Venezuele Nicolás Maduro je že pred nekaj časa naznanil nastanek državne kriptovalute Petro (PTR). Kriptovaluto naj bi prodajali preko ICO, ki je trenutno v fazi predprodaje (presale), ki se je začela 20.2.2018. Kasneje bo nastopila faza javne prodaje, kjer bodo kot plačilo sprejemali $, €, BTC in ETH.

Zakaj bi Venezuela potrebovala državno kriptovaluto?

Država se trenutno sooča s hiperinflacijo, iz katere ne vidi izhoda. Prav tako so Združene države Amerike proti njej uvedle finančne sankcije. Venezuela želi s kriptovaluto Petro ubiti dve muhi na en mah. Čeprav je Petro reguliran s strani države, kar je v nasprotju z idejo kriptovalut, jim je po izjavah predsednika že v predprodaji, preko investitorjev s celega sveta, uspelo zbrati okoli 735 milijonov $. Na javno prodajo pa naj bi čakalo še 171000 registriranih kupcev. S tem se Petro ICO že uvršča v sam vrh glede na količino zbranih sredstev. Venezuela si bo z zbranimi sredstvi nekoliko opomogla, z izmenjavo kriptovalut pa obšla sankcije. Petro je še zadnji klic na pomoč, pred bankrotom države.

Zakaj bi kdo kupil Petro?

Po zatrjevanju predstavnikov vlade, 100 mio. žetonov Petro temelji na 100 mio. sodčkih nafte. Poleg tega, naj bi dotična kriptovaluta temeljila še na venezuelskem zlatu in diamantih. Trditve sicer nimajo nobene teže, saj Petro žetonov ni mogoče zamenjati za katerokoli od naštetih dobrin. Vsi vlagatelji bi morali dvakrat premisliti v kaj sploh vlagajo svoj denar.

Venezuela ni edina na tem področju!

Zmeraj pogosteje opažamo predloge za nastanek državnih kriptovalut, predvsem v državah pod sankcijami s strani ZDA. Rusija, Iran in Turčija se že spogledujejo z idejo lastnih kriptovalut. Republika Marshallovi otoki v Tihem oceanu je prav tako na poti do lastne kriptovalute Sovereign, ki jo bodo prodajali preko ICO predvidoma konec leta 2018. Sovereign naj bi sobival s trenutno FIAT valuto v državi, ki je $.

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone