Star rek pravi: Denar je sveta vladar. In kot povsod, kjer govorimo o velikih količinah denarja, se srečamo s prevarami in tatovi. Ker pa kriptovalute živijo na spletu in računalnikih, se te tatove kliče hekerji. Okoli 90% uspešnih hekerskih napadov temelji na naivnosti in nepazljivosti uporabnikov. Le 10% je tistih, kjer napadalci odkrijejo pomanjkljivosti v programski kodi ali opremi in jih izkoristijo v svojo korist. Vse to smo že videli v nekaterih svetovno znanih primerih, ko zaposleni v podjetju uporabljajo enaka gesla za najpomembnejša opravila v podjetju in ta ista gesla na svojih privatnih socialnih omrežjih. Da se vam ne bo pripetilo kaj podobnega, kar bi lahko obžalovali še leta, smo za vas zbrali nekaj varnostnih ukrepov.

 

 

  1. Nikoli ne posredujte privatnega ključa tretjim osebam. Podpora uporabnikom katerekoli menjalnice ne bo nikoli zahtevala tega podatka od vas, prav tako ne podjetja, ki zbirajo sredstva preko ICO.
  2. Preden vlagate v ICO-je ali pošiljate denar na manj znane menjalnice, se dobro pozanimajte o legitimnosti njihovega delovanja.
  3. Privatne ključe vedno hranite na varnem mestu in na več lokacijah. Kot varno mesto se smatra natisnjen ključ na kosu papirja v sefu ali pa datoteka na usb ključu, ki je kriptiran. Najboljše mesto za hranjenje kriptovalut pa so tako imenovani “Hardware wallet” (Ledger ali Trezor).
  4. Dandanes so zelo popularne prevare na socialnih omrežjih, kjer “znane osebnosti” (ponarejeni računi, kjer se prevarant pretvarja, da je znana osebnost) pošiljajo večjo količino kriptovalute, v zameno, da vi njim najprej pošljete manjšo količino te kriptovalute. Na primer: Pošljem vam 2 BTC v zameno, da vi najprej meni pošljete 0,1 BTC.
  5. Pazite se Ponzi (piramidnih) shem, kot so bile Bitconnect, Davor Coin, Ethconnect, …
  6. Če kdorkoli obljublja prevelike zaslužke je to slab znak, saj velja pravilo “Če je predobro, da bi bilo res, potem najverjetneje je.”
  7. Čeprav gre le za kriptovalute, ne razglašajte svojega imetja, saj tako hitreje postanete tarča navadnih in spletnih roparjev. Kadar gre za večje vsote, se že dogajajo vlomi v domove.
Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone