Leta 2011 sta slovenca Damijan Merlak in Nejc Kodrič ustanovila borzo, kjer lahko še danes zamenjate svoj denar za Bitcoin. Sedež podjetja se je kmalu preselil v London, kasneje pa v Luxemburg. Razlog za selitev je ugodnejša zakonodaja pri poslovanju s kriptovalutami. Že vsa leta spada borza Bitstamp.net v sam svetovni vrh glede na odstotek tržnega deleža kriptovalut.

Če želite kupiti kriptovalute je ta borza prvi korak na vaši poti. Več v članku Prvi nakup Bitcoina za telebane!

Stroški poslovanja:

 • Strošek transakcije: konstantno 0,25% neodvisno ali prodajate ali kupujete kriptovaluto
 • Nakazilo na borzo: vsa nakazila kriptovalut ali FIAT valut (€/$/£) na borzo so brezplačna
 • Nakazilo iz borze: provizija pri umiku FIAT sredstev iz borze je objavljena tukaj (SEPA = 0,90€), dvig kriptovalut je brezplačen

Ponudba kriptovalut:

Ker je to borza, kjer je mogoče zamenjati FIAT valute (€/$/£) v kriptovalute, se morajo pri Bitstampu skrbno držati vseh pravil in zakonodaje. To na žalost omeji njihov nabor kriptovalut s katerimi je mogoče trgovati. Kot prvo morate na borzo nakazati FIAT valuto (€/$/£). To najlažje storite s SEPA nakazilom (enako kot plačevanje položnic ali nakazilo prijatelju). Z naloženimi € lahko na njihovi spletni strani neposredno kupite Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin in Bitcoin Cash.

Preverjanje istovetnosti:

Preverjanje istovetnosti oseb, ki se prijavljajo za uporabo je dokaj stroga. Preko obrazcev morate posredovati veliko osebnih podatkov, preden vam sploh dovolijo trgovati. Zahtevajo podatke, kot so: polno ime, naslov stalnega prebivališča, rojstni datum, številko osebnega dokumenta, sliko tega dokumenta iz obeh strani in sliko potrdila, iz katerega je razvidno, da resnično stanujete na navedenem naslovu (največ 3 mesece star bančni izpisek, račun za elektriko…). Ti podatki so potem ročno pregledani s strani zaposlenih, zato se ob večjih navalih novih uporabnikov odzivni čas podaljša na 2 tedna. Po potrditvi lahko iz istoimenskega bančnega računa nakažete prva sredstva.

Prednosti:

 • Katerokoli kriptovaluto lahko instantno pretvorite v FIAT valute (€/$/£)
 • Zelo uporabna mobilna aplikacija, ki jo najdete na …
 • Preprost uporabniški vmesnik
 • Dvig kriptovalut iz borze ja brezplačen, česar ne vidimo pri konkurenčnih borzah

Slabosti:

 • Ponudba kriptovalut je zelo omejena
 • Posredovati morate veliko osebnih podatkov
 • Nakazilo FIAT valut (€/$/£) je možno samo iz istoimenskega bančnega računa
 • Relativno visoki stroški pri trgovanju med kriptovalutami (Bitstamp.net – 0,25%, Binance.com – 0,05%)

 

Kako se prijavi in trguje na borzi Bitstamp.net si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone