Mogoče se sprašujete: “Kje lahko hranim kriptovalute?”, “Kje jih hranim, če z njimi redno trgujem in kje, če jih držim na dolgi rok?” V tem članku bomo odgovorili na vsa vprašanja.

Najprej naštejmo vse spodaj podrobneje opisane možnosti:

Vroča hramba

  • Borze (Bitstamp, Binance…)
  • Aplikacije na mobilnem telefonu
  • Računalniške aplikacije (Exodus, Jaxx…)

Hladna hramba

  • Strojne denarnice (Trezor, Ledger)
  • Papir

Kot prvo naj pojasnimo, da se hramba kriptovalut razlikuje glede na vaš namen rokovanja z njimi. Mesto hrambe ločujemo glede na dva kriterija. Najprej se vprašamo, ali je denarnica povezana v internet ali ne (vroča ali hladna hramba). Kot drugo jih delimo glede na to, ali ste lastnik privatnega ključa vi, ali tretja oseba.

Kriptodenarnic pa ne smemo dobesedno primerjati z denarnicami, saj v njih niso shranjene kriptovalute, temveč le privatni ključi, s katerimi dostopate do njih. Privatni kjuč je tista stvar, ki vam omogoča upravljanje s sredstvi, ta pa so dejansko zapisana v blokovni verigi, ki živi na tisočerih računalnikih.

 

BORZE

picture

Edina lokacija za hrambo, ki spada v kategorijo, kjer vi niste lastnik privatnega ključa, so borze. Izmed vseh možnosti, je hramba kriptovalut na borzah še najmanj varna izbira. Te so pogosto tarča hekerskih napadov in mnogokrat pride do tega, da napadalcem tudi uspe. Ker področje hranjenja kriptovalut ni nadzorovano s strani zakona, mnoge borze uporabljajo slabe varnostne ukrepe. Hkrati pa so borze najboljša izbira za tiste, ki redno trgujejo, ali pa se ukvarjajo zgolj z manjšimi vsotami denarja. So najbolj priročne za uporabo in praktično edina možnost za pretvorbo iz ene kriptovalute v drugo.

 

MOBILNE APLIKACIJE

picture

Pri mobilnih aplikacijah gre prav tako za vročo hrambo, saj so vsi pametni telefoni povezani v internet. Ta tip denarnice je najbolj primeren za vse tiste, ki želijo trgovati iz ure v uro, saj imamo mobilne telefone stalno pri sebi. Mobilnost pa seveda zamenjamo za element varnosti, saj mobilni telefon hitro založimo ali pa se razbije / pokvari. V tem primeru je še toliko bolj pomembno hranjenje privatnih ključev na ločeni varni lokaciji.

 

RAČUNALNIŠKE APLIKACIJE

picture

Tovrstna hramba po uporabnosti in priročnosti pade nekam na sredino. Ni najbolj varna, saj se lahko pripeti hekerski vdor, saj je denarnica povezana v omrežje. Prav tako kot mobilne aplikacije, tudi te niso priporočene, podobne pa so si v prijaznosti uporabniških vmesnikov in enostavnosti uporabe. Primer računalniške aplikacije je Exodus ali Jaxx.

Preden se posvetimo hladni hrambi kriptovalut, še poudarimo, da je z vsemi vročimi denarnicami priporočljiva uporaba dvostopenjske avtentikacije (npr. Google Authenticator).

 

STROJNE DENARNICE

picture

Strojne denarnice nudijo najboljše ravnotežje med varnostjo in enostavnostjo uporabe. To so naprave, ki so zasnovane izključno z namenom varovanja vaših digitalnih kovancev. Nanje ni mogoče namestiti lastne programske opreme, s čimer so visoko zaščitene pred ranljivostmi računalnikov in internetnimi krajami. Podpisovanje transakcij se zgodi na napravi sami, kar pomeni, da vaši privatni ključi nikdar ne zapustijo naprave. S to funkcijo se strojne denarnice uvrščajo med hladno hrambo, saj sam ključ nikdar ne doseže medmrežja. Ob nakupu tovrstne naprave se vedno prepričajte, da kupujete neposredno pri proizvajalcu ali uradnem prodajalcu. Nikoli ne kupujte rabljenih naprav, saj je na trgu veliko prevar. Trenutno kraljujeta dva ponudnika strojnih denarnic, to sta Trezor (https://trezor.io/) in Ledger (https://www.ledgerwallet.com/). Oba izdelka delujeta v kombinaciji z lično računalniško aplikacijo za lepšo uporabniško izkušnjo. Če se odločate za nakup, priporočamo uporabo Ledger Nano S, saj je cenovno ugodnejša (94,80 € vključno z davkom in poštnino). Prav tako podpira hranjenje več kriptovalut kot Trezor. Obe napravi se lahko uporabljata tudi za dvostopenjsko avtentikacijo (2FA) v kombinaciji z nekaterimi računi socialnih medijev (https://support.ledgerwallet.com/hc/en-us/articles/115005198545-FIDO-U2F). Nakup strojne denarnice se priporoča vsem, ki daste nekaj na varnost in se ukvarjate z vsotami nad 1.000 €. Z njo boste nadomestili vse zgoraj naštete možnosti in ob tem še povečali varnost.

 

 

PAPIR

picture

Ko govorimo o papirju (paper wallet), seveda mislimo na vse fizične oblike zapisa privatnih ključev. Bodisi na papir, les, kovino, keramiko, umetniško platno, 3D tiskanine … Pri tej obliki hrambe gre za največjo stopnjo varnosti, saj privatni ključ sploh ni zapisan v digitalni obliki. Seveda pa obstaja možnost, da se pri prepisovanju zmotite in so vaša sredstva zaklenjena za zmeraj. Zaradi tega je ta oblika hranjenja kriptovalut še najmanj priročna. Se pa priporoča vsem tako imenovanim “HODL-arjem”, tj. ljudem, ki kriptovalute kupijo in jih mislijo prodati šele čez nekaj let. Vse potrebne informacije se natisnejo na list papirja, ki se ga nato plastificira in spravi v ognjevzdržen sef.

Enak način hranjenja se priporoča tudi za kopijo ključev, gesel, varnostnih besed … v primeru uporabe katerekoli od zgoraj naštetih denarnic. Ko elektronika odpove, lahko kriptovalute reši le fizična kopija.

 

Kot zanimivost omenimo še ekstremen primer hrambe, kjer kripto milijonarji vgravirajo polovico privatnega ključa na eno, polovico pa na drugo kovinsko ploščico. Ti dve ploščici nato hranijo v sefih bank na različnih lokacijah po svetu.

Tudi najboljše denarnice vas ne bodo obvarovale pred nepridipravi, če ne boste upoštevali nasvetov v članku: Pazite se prevar in poskrbite za varnost!

Delite objavo s prijatelji!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone